Evropska unija na portalima štampanih medija Srbije - Pralica, Dejan; Janjić, Stefan G (CM: Communication and Media, 2016)
Cilj ovog rada jeste da ukaže na koji način mediji u Srbiji izveštavaju o temama koje su u vezi sa Evropskom unijom. Korpus predstavlja 243 odabrana tematska teksta na portalima dnevnih novina Politika, Danas, Blic i Informer, u periodu od 13. do 19. juna 2016. Ta četiri medija odabrana su tako da pokrivaju različite ideološke pozicije i različite pristupe novinarskog izveštavanja. Metodologija koja je korišćena u radu jeste kvantitativno-kvalitativna analiza medijskog diskursa. Jedinica analize bio je medijski tekst. Analiza je pokazala da su portali u vezi sa EU izveštavali uglavnom (73%) faktografski, bez konkretne analize određenih fenomena. U skladu sa time su i naslovi, koji su dominantno informativni. Istraživanje je pokazalo i da su se pomenuti mediji najviše oslanjali na agencijske informacije (61%), a da se novinar koji imenom i prezimenom stoji iza teksta pojavljuje u samo jednoj trećini primera. Izveštavajući o evropskim temama, portali u prvi plan stavljaju aktuelne medijske događaje, kao i izveštaje sa konferencije za medije, dok se samo manjim delom samoinicijativno bave određenim evropskim problemima koji nisu dnevno aktuelni i za koje je potreban složeniji pristup. Najčešči sagovornici su političari, domaći i međunarodni. U većini tekstova novinari imaju uravnotežen stav prema datoj temi.Rezultati istraživanja pokazali su da gotovo da nema razlika u načinu izveštavaja o evropskoj tematici među portalima dnevnih novina koje inače imaju različite poglede na unutrašnje društveno-političke okolnosti. Evopska unija je bila tema u drugom planu kojom se novinari posmatranih medija nisu studiozno bavili.