Izveštavanje Blica i Politike o Bregzitu: identitet za druge u medijskom diskursu u Srbiji - Milinkov, Smiljana; Šinković, Norbert (CM: Communication and Media, 2016)
U radu se analizira koliko i kako su mediji izveštavali o referendumu o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji koji je održan 23. juna 2016. godine. Empirijsko istraživanje je sprovedeno po kvantitativnim i kvalitativnim metodama: analizi sadržaja i analizi medijskog diskursa. Korpus obuhvata onlajn izdanja dva dnevna lista: Politike i Blica, koji su praćeni nedelju dana uoči najavljenog referenduma, kao i dva dana nakon završetka referenduma. Rezultati analize potvrđuju prethodna istraživanja medija u Srbiji koja pokazuju da je izveštavanje o Evropskoj uniji površno, zasnovano na praćenju dnevno-političkih događaja, dominanto faktografski i uglavnom bez dublje analize. Takođe, istraživanje je pokazalo da u analiziranim medijima izostaje jasna kritička distanca prema izjavama predstavnika vlasti i zvaničnoj politici uopšte. Analiza izveštavanja medija o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije pokazalo je prisustvo identiteta za druge u medijskom diskursu u Srbiji, koji je u slučaju Bregzita raspolućen na uticaj Istoka (Rusija) i Zapada (Evropa i SAD).