Upotreba rodno osetljivog jezika i prikaz žena u štampanim medijima u Srbiji - Begović, Bojana (CM: Communication and Media, 2016)
Borba za rodnu ravnopravnost može se sagledati kroz prikaz žene u medijima, kao kreatorima javnog mnjenja. Cilj rada je analiza korišćenja rodno osetljivog jezika i reprezentacija žena u u političkim rubrikama štampanih medija u Srbiji: Blicu, Kuriru i Danasu. Prilikom istraživanja korišćena je kvantitativna i kvalitativna analiza diskursa. Prikupljen materijal obrađen je po jedinstvenom kodnom sistemu koji je prilagođen za štampane medije. Korpus za analizu čine medijske objave izabranih medija u periodu od 1. do 7. juna 2015. godine. Rezultati istraživanja ukazuju na zaključak da je upotreba rodno osetljivog jezika u razmatranim medijima na relativno zadovoljavajućem nivou i da štampani mediji u Srbiji, kada je reč o tekstovima iz oblasti politike, najčešće ne sadrže diskriminaciju prema ženama. Međutim, muškarci su dominantno zastupljeni u medijima, posebno u sferi politike. Žene se spominju retko, a kada se spominju, uglavnom nisu protagonistkinje priče. To ukazuje na to da se i dalje mora raditi na obrazovanju građanki i građana, posebno onih na javnim funkcijama.