DISKURS TRANSPARENTNIH PORUKA NA STUDENTSKIM PROTESTIMA U SRBIJI 2024. I 2025. GODINE - Perišić, Nikola (CM: Communication and Media, 2026)
Studentski protesti u Srbiji traju od decembra 2024. godine i proizašli su iz protesta koji su se organizovali tokom novembra 2024. zbog traženja političke odgovornosti za pad nadstrešnice na železničkoj stanici u Novom Sadu koja je usmrtila 16 ljudi. Povodom toga studenti su održavali pomen u 11:52 (vreme u koje je pala nadstrešnica 1. novembra 2024.) svakog dana u trajanju od 16 minuta, tačnije minut tišine za svaku žrtvu. Krajem novembra na nekoliko mesta u Beogradu došlo je do udaranja kolima učesnika pomena, a u pojedinačnim slučajevima se ispostavilo da su vozači koji su ih ugrozili povezani sa vladajućim strankama u Srbiji. Sve je to doprinelo da studenti od decembra 2024. organizuju prekid nastave i blokiraju rad fakulteta, a u određenim intervalima organizovali su velike proteste u različitim gradovima u Srbiji tokom 2025. godine. Na tim protestima nošeni su različiti transparenti koji su trebali da skrenu pažnju javnosti na poruke koje su studenti želeli da pošalju sa tih skupova. Transparentne poruke koje su dominirale bile su u skladu sa vrednostima koje su promovisane tokom održavanja protesta kao što su sloboda, odgovornost, borba protiv korupcije i slično. Diskurs koji je dominirao bio je zasnovan na aluzivnim i ironičnim elementima, i veoma često bio je inspirisan različitim izjavama koje su dolazile od predstavnika vlasti, elementima iz popularne kulture kao što su stihovi pesama ili replike iz filmova i serija, ali su često bili zasnovani i na rebrediranju transparenata koji su se javljali na protestima tokom devedesetih godina što treba povezati sa željom da se na određeni način stvori sličnost sa tim protestima, kao i da se vlast Aleksandra Vučića poveže sa vlašću Slobodana Miloševića.