KOMUNIKACIJA RIZIKA U VEZI SA PROJEKTOM JADAR – Između etike, struke i politike - Kešetović, Želimir (CM: Communication and Media, 2026)
Apstrakt: U radu se analizira komunikaciju rizika u kontekstu projekta Jadar – rudarskog poduhvata kompanije Rio Tinto za ekstrakciju litijuma u dolini Jadar. Komunikacija ključnih aktera: kompanije Rio Tinto, vladajuće političke strukture u Srbiji, političke opozicije i nevladinih organizacija i eksperata se prati kroz analizu vremenskih linija ključnih događaja, saopštenja za javnost i diskursa različitih aktera. U uslovima nedovoljnog poznavanja objektivnih dimenzija hazarda uočava se oštra polarizacija na pristalice/zagovornike projekta (sama kompanija, vladajuća politička struktura i deo eksperata) koji smatraju da su potenacijalne opasnosti u okviru prihvatljivog, a moguća dobit značajna, i ostalih komunikacijskih aktera koji stoje na dijametralno suprotnom stanovištu. Agresivna kampanja vlasti i kompanije u korist projekta za rezultat je imala povećanje broja protivnika projekta što je razumljivo u uslovima nepostojanja poverenja u institucije, odsustva kulture dijaloga, visoke korupcije i podeljenog društva. Da bi se približili idealnu komunikacije rizika kao razmene istinitih informacija između eksperata i laika, odgovorna vlast koja vodi računa o opštem interesu morala bi potpuno da promeni obrazac ponašanja i postavi se u ulogu facilitatora i posrednika koji omogućava otvoren dijalog zainteresovanih na medijima sa nacionalnom frekvencijom..