Anksioznost kao kulturna paradigma društvenih mreža: primer Instagrama - Đurđević, Marija (CM: Communication and Media, 2025)
Društvene mreže jedno su od centralnih obeležja savremene, digitalne današnjice. Njihova uloga je višestruka – one su istovremeno alat za komunikaciju, komunikativni prostor i polje za socijalizaciju i kreiranje značenja i vrednosti. Osnovna hipoteza ovog rada glasi da se anksioznost, iako pojam koji izvorno pripada filozofiji, psihijatriji, psihoanalizi i psihologiji, može transponovati u domen kulturologije i analizirati kao kulturološki topos. Druga hipoteza jeste da anksioznost, shvaćena upravo kao kulturološki topos, predstavlja kulturnu paradigmu društvenih mreža. Jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih društvenih mreža u trenutku pisanja ovog rada jeste Instagram. Iz tog razloga, ali i zbog specifičnih funkcija koje nudi i ideološke pozadine na kojoj je zasnovan, odabrali smo i analizirali upravo Instagram kako bismo pokazali brojne načine delovanja kulture anksioznosti. Smatramo da ovakvo viđenje anksioznosti otvara nove mogućnosti sagledavanja različitih aspekata digitalne današnjice i ukazuje na važnost razvijanja kritičkog aparata i medijske pismenosti kod korisnika novih digitalnih servisa.