Umrežena društva: Neoliberalni materijali za jednu teorijsku istragu - Mlađenović, Nikola (CM: Communication and Media, 2025)
Rad istražuje različito poimanje znanja u informacionom društvu i argumentuje da teorija umreženog društva Manuela Kastelsa treba da bude pozicionirana između koncepata postindustrijskog društva i društva znanja. Kastels se eksplicitno oslanja na konzervativnu definiciju znanja Danijela Bela i odbacuje viđenje Frica Mahlupa. Ovo Kastelsa dovodi u težu situaciju onda kada vrednuje samu socijalnu strukturu umreženog društva. Neoliberalna antinaučna i antiprosvetiteljska definicija znanja dovodi u pitanje fundamentalni sukob Mreže i Sopstva u Kastelsovoj teoriji, odnosno tenziju društvenih i informacionih mreža. Mundano, efemerno znanje običnih ljudi u središtu je neoliberalnog posmatranja tržišta i kulture i u kontrastu je sa poimanjem umreženog društva. Neoliberalna problematika znanja u radu će se analizirati na tri nivoa na kojima Kastels nalazi konflikt informacionih i društvenih mreža: moć identiteta naspram moći komunikacija; masovne samokomunikacije protiv hiperteksta novog metajezika; konačno, kulture stvarne virtualnosti u tenziji sa idejom javnog uma.