Novo novinarstvo: novinarstvo orijentisano ka rešenjima - Domazet Daničič, Sanja; Vukadinović, Maja (CM: Communication and Media, 2024)
Novinarstvo usmereno ka promišljanju i pronalaženju rešenja za društvene probleme nalazi se u ekspanziji u trenutku kada se svet suočava sa brojnim izazovima kao što su smanjenje finansijskih resursa i potencijalna ekonomska kriza, klimatske promene, posledice globalne pandemije i izražena društvena nejednakost. Tekst preispituje delokrug i primenu novinarstva orijentisanog ka rešenjima u kontekstu nove društvene uloge novinara koja se ogleda u inspirisanju građana da se izbore za promene, podizanju svesti o društvenim nepravilnostima i podsticanju na akciju. Analizirane su mogućnosti i dometi društveno odgovornog novinarstva. Cilj rada jeste da ukaže na realne domete savremenog novinarstva koje treba da identifikuje probleme i konflikte u zajednici i obezbedi odgovarajuća rešenja. U radu se preispituju specifičnosti novinarstva orijentisanog ka rešenjima u odnosu na srodne novinarske pravce i analiziraju načini na koje se struktuiraju priče u okviru ovog pristupa. Sprovedena je analiza primene novinarstva orijentisanog ka rešenjima u novinarskoj praksi u Srbiji. Metod koji je upotrebljen za istraživanje je dubinski intervju. Sprovedeno istraživanje ukazuje da se profesionalno novinarstvo u Srbiji suočava sa brojnim izazovima i da malobrojni novinari imaju dovoljno znanja, resursa, podrške i spremnosti da u kompleksnim društvenim okolnostima iniciraju rešenja. Zaključak je da su neophodne celovite promene u društvu i u samoj profesiji kako bi se više novinara u Srbiji usmerilo ka dubinskom istraživanju rešenja.