O nekim problemima koncepta medijske pismenosti - Žarić, Dragana (CM: Communication and Media, 2024)
U radu se ukazuje na izazove i probleme s kojima se suočava medijska pismenost kao obrazovni i uopšte javni strateški koncept, s fokusom na upotrebu samog pojma i pojedine terminološke nejasnoće, zatim na redukcionističke prakse u sprovođenju obuka za medijsku pismenost, te političku i ideološku instrumentalizaciju ideje. Izazov pred medijskom pismenošću i je stvarnost determinisana tehnološkim razvojem i tendencija kvantifikacije, šematizacije i automatizacije vještina medijske pismenosti tako da poprimaju računarsku logiku, bez utemeljenja u kritičkom mišljenju.