STAVOVI STUDENATA PREMA UPOTREBI FEJSBUKA U VISOKOM OBRAZOVANJU: IMPLIKACIJE ZA ISKUSTVO UČENJA - Marković, Marija R; Stanisavljević Petrović, Zorica (CM: Communication and Media, 2024)
U svetlu permanentnog razvoja digitalnih tehnologija i pojave novih društvenih mreža aktuelizuju se pitanja korišćenja Faceboka na nivou visokog obrazovanja. Shodno tome, javlja se potreba za preispitivanjem primene Facebooka, kao alata za podršku učenju i komunikaciji tokom procesa studiranja. Cilj istraživanja je ispitivanje stavova studenata o korišćenju društvene mreže Facebook tokom univerzitetskog obrazovanja. U radu je primenjena deskriptivna metoda, a kao osnovni instrument korišćena je skala procene. Podaci istraživanja su prikupljeni na uzorku od 314 studenata osnovnih akademskih studija na Filozofskom fakultetu u Nišu. Rezultati istraživanja pokazuju da studenti visoko vrednuju potencijale Facebooka u delu razmene informacija i deljenja materijala potrebnih za studiranje, dok su uglavnom rezervisani i obazrivi kada je u pitanju korišćenje ove društvene mreže za potrebe učenja. U odnosu na nezavisne varijable istraživanja (studijski program, prosečnu ocenu, dužinu prisustva na društvenim mrežama i učestalost pristupanja), utvrđeno je da u odgovorima ispitanika kod pojedinih ajtema postoje statistički značajne razlikeu odgovorima. Pedagoške implikacije istraživanja mogu biti od značaja za unapređivanje i modernizaciju nastave u visokom obrazovanju uz primenu Facebooka, kao i drugih digitalnih alata.