Izazovi i perspektive uvođenja pretplate na onlajn medije u Srbiji - Nedeljković, Marko (CM: Communication and Media, 2024)
Iako je uvođenje pretplate na pristup onlajn medijima globalni trend već godinama unazad, u Srbiji do početka 2024. godine nijedan dnevno informativni onlajn medij nije počeo da naplaćuje pristup svom digitalnom sadržaju. Istraživanje „Onlajn mediji i pretplata u Srbiji 2023.”, sprovedeno tokom oktobra prošle godine, pokazuje da su nepoverenje i nekvalitetan medijski sadržaj najveće prepreke za uvođenje pretplate na onlajn medije u našoj zemlji, o čemu najbolje svedoči podatak da skoro polovina ispitanika ne veruje u ono što onlajn mediji u Srbiji objavljuju, tačnije 46,3%. Međutim, istraživanje otkriva i da uprkos tome postoji značajna baza potencijalnih pretplatnika jer nalazi pokazuju da bi 31,8% ispitanika koji se intenzivno, redovno i povremeno informišu u onlajn medijima bilo spremno da plati za pristup domaćim digitalnim izdanjima u skorijoj budućnosti ukoliko bi im ponudili sadržaj koji doživljavaju kao vredan plaćanja. U ovom radu se ukazuje na najbitnije razloge zbog kojih pretplata na onlajn medije još nije zaživela u našoj zemlji, potom na sam potencijal za naplatu digitalnog sadržaja od publike u Srbiji, ali i na karakteristike medijskog sadržaja za koji bi publika bila najspremnija da plati u slučaju uvođenja pretplate.