NOVINARSKI ŽANROVI U NEDELJNIKU „LESKOVAČKI GLASNIK“ 1927. i 1928. GODINE NA TEMU ŽENSKOG PRAVA GLASA - Grgov, Aleksandra (CM: Communication and Media, 2024)
Predmet našeg istraživanja su novinski tekstovi u nedeljniku „Leskovački glasnik“ 1927. i 1928. godine koji se bave temom ženskog prava glasa. Istraživanje polazi od sledećih istraživačkih pitanja: „Koji su novinarski žanrovi bili zastupljeni u nedeljniku međuratnog doba 20. veka prilikom pisanja o ženskom političkom organizovanju?“ i „Kako specifični strukturno – kompozicijski elementi određenog medijskog sadržaja mogu poslužiti u cilju očuvanja postojećeg društvenog poretka?“ U radu je korišćena kvalitativna analiza sadržaja, a jedinica analize su novinski tekstovi nedeljnika „Leskovački glasnik“ iz 1927. i 1928. godine. Novine zbog svoje praktičnosti i dostupnosti predstavljaju sredstva pristupa znanju od kojeg zavisi veliki broj društvenih aktivnosti, stoga mogu suptilno uticati na kreiranje javnog mnjenja i naš doživljaj realnosti. Uz ostale socijalizacijske elemente, mediji imaju značajnu ulogu u razvoju rodnih uloga, ali i u nastanku i održanju rodnih stereotipa. Poznavanje kompleksnosti novinskog izražavanja različitih istorijskih perioda može nam pomoći u sagledavanju aktuelne društveno-političke realnosti predstavljene kroz prizmu medija i biti podsticaj borbi protiv rodne dihotomije, istraživanjem njenih korena kroz raznovrsnost medijskog izražavanja.