Karakteristike i načini koruptivnih radnji opisani u feljtonima, zapisima i pripovetkama Branislava Nušića - Joković Pantelić, Milica (CM: Communication and Media, 2024)
Branislav Nušić – čiji su opisi korupcije i koruptivnog ponašanja pojedinaca i vlasti u Srbiji njegovog vremena predstavljeni i analizirani u ovom radu – duhovito je i precizno opisao situacije, načine i karaktere učesnika u koruptivnim radnjama. Njegova zapažanja otkrivaju uzroke, razloge i motive zbog kojih se ljudi uključuju u koruptivne aktivnosti. Pohlepa i sticanje društvenog statusa, položaja i ugleda po svaku cenu ocrtavaju bitne karakterne osobine ljudi koji se upuštaju u korupciju. Nušić posebno opisuje zahvatanje u zajednički budžet ljudi na vlasti, podmićivanje za mesta u hijerarhiji vlasti i birača u toku izbornog procesa za poslanička mesta, ulogu nepotizma u dobijanju privilegija, unapređivanja i napredovanja u državnoj službi i dobit koju ti položaji omogućavaju. Dogodovštine likova sklonih korupciji Nušić je opisao u obliku komičnih, tragičnih i farsičnih zapleta. Cilj rada je da, pomoću Nušićevih uvida u njegovom vremenu, pokaže koliko je korupcija kao pojava opasna kada zahvati pojedince i društvo i koliko je teško zaustaviti ili iskoreniti korupciju do granice kada ona ne može da ugrozi društveni život. Nušićevi opisi koruptivnih situacija i danas žive u sličnim oblicima. Nušićeva poruka je da je politički život u Srbiji preplavljen korupcijom. A ponavljanjem u vremenu, koruptivni slučajevi završavaju formiranjem koruptivnih obrazaca koji prate politički život u Srbiji do današnjih dana.