RETORIČKI POSTUPCI JOVANE JOKSIMOVIĆ POSMATRANI KROZ ELEMENTE NUŠIĆEVE „RETORIKE“ PRILIKOM VOĐENJA JUTARNJEG PROGRAMA NA KOMERCIJALNIM TELEVIZIJSKIM KANALIMA - Perišić, Nikola; Fićović, Maja (CM: Communication and Media, 2024)
Jovana Joksimović je novinarka i voditeljka koja je najveći deo svoje dosadašnje karijere posvetila vođenju istog formata emisija, a to je jutarnji program i tu vrstu televizijskog formata radi skoro 20 godina. Upravo iz tog razloga se može smatrati jednom od najiskusnijih prezenterki u Srbiji kada je u pitanju ova vrsta programa i voditeljkom koja se najduže u kontinuitetu bavi formom jutarnjeg programa u Srbiji. Tokom svoje karijere radila je na tri različite komercijalne televizije, a to su: Pink, Prva i K1. Treba napomenuti da je na Pinku i Prvoj često program vodila u paru sa Srđanom Predojevićem. Zbog svega navedenog predmeta rada jeste Jovana Joksimović i njena retorička svojstva prilikom vođenja jutarnjeg programa. Osnovna hipoteza od koje se polazi u radu je da, bez obzira na različite komercijalne televizijske kanale na kojima je radila, je Jovana Joksimović sklona istim retoričkim postupcima, kao i da neretko prekida svoje sagovornike prilikom razgovora koje vodi i upada im u reč. Te hipoteze su potvrđene jer njeni retorički postupci nisu u skladu sa onim što Nušić u svojoj „Retorici“ daje kao određeni vid preporuka za poželjno retoričko ponašanje. Tačnije, u novinarskom izražavanju Jovane Joksimović dominantan je nelogičan i neskladan pristup što za posledicu ima da ne postoji pravilan red prilikom intervjua koje radi u svom televizijskom programu.