Informacioni sistem životne sred Informacioni sistem životne sredine u Lumanovoj društvenoj teoriji: Primena vizuelizacije i efikasne komunikacije na primeru Informacionog sistema zaštite životne sredine Srbije sa gledišta Lumanove društvene teorije - Veljković, Nebojša; Perunović Ćulić, Tamara (CM: Communication and Media, 2023)
Sažetak: Jedna od posledica u revoluciji informacione tehnologije je brzi porast količine i raspoloživosti podataka koji nam danas stoje na raspolaganju kao pokazatelji interakcije u ekosocijalnom sistemu. Ovaj rad govori o tome kako se atomi koji proizvode zagađenje preinačuju u bitove i digitalno transformišu u indikatore i informacije. Prezentovana je primena vizuelizacije i efikasne komunikacije na primeru Informacionog sistema zaštite životne sredine Srbije sa gledišta Lumanove društvene teorije. Prema Lumanovoj teoriji, društvo je sastavljeno od zatvorenih sistema samosvojnih komunikacija koje se neprestano reprodukuju i razvijaju kroz ponavljanje sopstvenih operacija. Informacioni sistem životne sredine Srbije predstavlja pod-podsistem u okviru Lumanovog podsistema nauka i svojim primerom nudi odgovor na pitanje zašto se sa tako mnogo, s jedne strane, naučno utemeljenih činjenica o zagađivanju, s druge strane, susrećemo sa nedovoljno preduzetih mera u oblasti zaštite životne sredine. Odgovor se nalazi u činjenici da se indikatori zagađivanja životne sredine nalaze u jednom društvenom podsistemu, a mere očekujemo da budu preduzete u drugom društvenom podsistemu – pravo i ekonomija. Pri čemu svaki od ovih podsistema želi sačuvati svoju jedinstvenost i postojanje prema okruženju i ostalim društvenim podsistemima. U kontekstu pitanja od značaja za zaštitu životne sredine, Lumanov okvir postavlja komunikaciju kao odgovor društvenog sistema na okruženje i pruža komunikologiji priliku da kritičnije i detaljnije proučava fenomene ekoloških problema.