РЕАЛНО / ВИРТУЕЛНО – КОМПЈУТЕРСКА СИМУЛАЦИЈА SECOND LIFE - Milenković, Vesna (CM: Communication and Media, 2023)
Реалност и фантазија граде посебан вид конструисане реалности која подразумева мешање стварности, медијске и виртуелне културе. Традиционално посматран појам реалности трансформисао се у технички репродуковану стварност и естетски привид медијске реалности. Виртуелна стварност појавила се у постмодерном добу медија као својеврстан еквивалент реалном, стварном свету. Нет генерације двадесет четири сата доступне на Мрежи, користе сасвим нове форме интернет комуникације за слање и примање многобројних информација обликованих у различите врсте порука. Питање ‘објективности’ и ‘истинитости’ медијских садржаја /слика, корисници медија новог доба и даље доживљавају као непосредну информацију којој се верује. С обзиром на то да живети неки ’други живот’ значи постати део наратива из света виртуелног сајбер простора који нема много заједничког са реалношћу, циљ ове анализе је поистоветити свет виртуелног са фикцијом као појмом маште из света идеја и поставити га насупрот материјалној реалности. У раду ће коришћењем дескриптивно-експликативне методе, методе теоријске анализе и компарације бити изложен пример компјутерске симулације Други живот у контексту сагледавања нејасних, замагљених граничних линија између реалног, виртуелног, истине и фикције. Закључује се да се свакодневном вишесатном употребом савремених технологија, често замагљују границе ових светова што изазива анксиозност, отуђење људи, недоумице око формирања идентитета, до имплозије субјеката у масе. Сажимањем традиционалне културе са културним садржајима у Другом животу, појединци урањајући у виртуелни свет изграђују властити хипернаратив са новим вредностима и начинима комуникације. Када стварни и виртуелни живот постану медијски спектакл, кад у ’другом животу’ почињу да се остварују неиспуњене жеље из стварног света, одлазак играча у виртуелни свет забаве и авантуре прераста у свакодневну преокупацију.