Uloga Instagrama u izgradnji i predstavljanju ličnog identiteta majki male dece - Grahovac, Sanja T (CM: Communication and Media, 2022)
Upotreba internetskih društvenih mreža prožima svakodnevicu, a prakse i sadržaji koji na mrežama nastaju sastavni su deo individualnih identitetskih konstrukcija. Instagram je društvena mreža na kojoj korisnici objavljuju slike i kratke snimke, te se identiteti i društveni odnosi grade vizuelnim sredstvima. Cilj istraživanja je da ponudi uvid u način na koji jedna specifična grupa - majke male dece starosti do pet godina - izgrađuje i predstavlja svoj identitet na Instagramu. Istraživanje je pokušalo da odgovori na pitanja kako majke male dece opisuju praksu upotrebe Instagrama, na koji način prezentuju sebe i svoju decu i kako konstruišu granice (polu-)javnog i privatnog. Osnovna metoda istraživanja je individualni dubinski intervju, koji je sproveden sa dvadeset majki male dece koje aktivno koriste Instagram. Utvđeno je da majke male dece koriste Instagram kako bi pratiocima prikazale kako izgleda život nakon osnivanja porodice i sa kojim izazovima se susreću. Naglasile su da su deca ključan deo njihovog identiteta, te je fotografija bez njih besmislena. Majke brinu o sadržaju koje postavljaju na profil, jer im je bezbednost deteta na prvom mestu. Upravo zbog fotografija dece, većina se odlučuje da zaključa svoj profil i vidljivost fotografija dozvoli samo odabranim ljudima. Кljučne reči: identitet, internetske društvene mreže, majčinstvo, mala deca, Instagram