Medijska slika o stručnim radnicima/cama centara za socijalni rad u Republici Srbiji i kvalitet izveštavanja o njihovom radu - Skorupan, Tamara (CM: Communication and Media, 2022)
Negativno medijsko izveštavanje o socijalnom radu i praktičarima stvara iskrivljenu sliku u javnosti o ovoj profesiji, što kod potencijalnih korisnika budi odbojnost i nepoverenje, a kod zaposlenih stručnih radnika/ca nezadovoljstvo i ogorčenost. U izveštavanju medija izdvajaju se dva pristupa – tržišni i pristup profesionalne odgovornosti, a prema socijalnim službama i pristup okrivljavanja, naročito prema stručnim radnicima/cama u centrima za socijalni rad. Kao glavna teorija za tumačenje medijskog predstavljanja primenjena je teorija medijske reprezentacije. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje stručnih radnika/ca zaposlenih u centrima za socijalni rad u Republici Srbiji o tome kako tumače stereotipnu sliku koju mediji stvaraju o njima, kao i kako procenjuju kvalitet izveštavanja određenjih domaćih medija o njihovom radu. Ispitano je 242 stručna radnika iz 49 centara za socijalni rad u Republici Srbiji. Kao tehnika za prikupljanje podataka korišćena je anketa, gde je kao instrument korišćen upitnik sa skalom stavova Likertovog tipa. Za obradu podataka korišćena je faktorska analiza i deskriptivna statistička metoda obrade. Na osnovu dobijenih rezultata, zaključujemo da stručni radnici/ce smatraju da je stereotipna slika o njima u medijima izuzetno negativna, jer prepoznaju da su prikazani samo negativnim osobinama. U odnosu na ponuđene medije, ispitanici su označili da se u tim domaćim medijima izveštava nekvalitetno o njihovom radu. Značajno je da znamo šta o ovoj temi misle stručni radnici/ce centara za socijalni rad, jer mediji imaju veliku odgovornost u formiranju stavova i negovanju stereotipa o praktičarima socijalnog rada.