Kada skandinavska krivica (scanguilt) sretne rijaliti: humanitarno-zabavni programski sadržaji i medijska reprodukcija kolonijalne imaginacije ’Juga’ - Vićentić, Jelena (CM: Communication and Media, 2021)
Rad razmatra žanr humanitarnog rijalitija kao sve popularnijeg zabavnog, informativnog i obrazovnog formata u Norveškoj. Norveški humanitarno-zabavni sadržaji izdvojeni su kao reprezentativni za dati kulturno-istorijski kontekst, posebno usled njihove raširenosti, popularnosti i specifičnog društvenog statusa. Osim pregleda i razmatranja osnovnih tema i elemenata žanra, pojašnjeni su koncepti ’skandinavske krivice’ i ’režima dobrote’, relevantni za tumačenje pomenutih programskih sadržaja. Pojašnjene su i razlike između humanitarno-zabavnih programskih sadržaja i nefiktivnog romantizovanog novinarskog diskursa. Sa uporištem u Tvetovoj tezi o strateškom komunikacijskom režimu, metode, akteri i efekti upotrebe novog rijaliti formata kao zabavnog, informativnog i obrazovnog medijskog sadržaja, sagledani su u širem spektru, ne ograničavajući se na društveno-političke ishode u norveškom kontekstu. Ova perspektiva omogućava uvid u dejstvo medijske reprodukcije kolonijalnosti, uporedo sa sagledavanjem uticaja na izgradnju nacionalnog identiteta i norveško društvo uopšte.