Uticaj upotrebe društvenih mreža na političko informisanje i političko znanje studenata u Srbiji - Obradović, Neven D. (CM: Communication and Media, 2021)
Predmet ovog rada je uticaj društvenih mreža na političko informisanje i političko znanje studenata u Srbiji. Korisnici društvenih mreža su u prilici samostalno da kreiraju svoje informativno i saznajno okruženje, zbog čega teorijsko polazište predstavlja teorija koristi i zadovoljstva, koja ima značajnu primenu u aktuelnim međunarodnim istraživanjima uloge društvenih mreža u političkom ponašanju mladih. Osnovni cilj empirijskog istraživanja jeste da utvrdimo da li upotreba društvenih mreža zasnovana na zadovoljenju svakodnevnih informacionih, komunikacionih i potreba za zabavom izaziva promene u političkom informisanju i političkom znanju kod studenata u Srbiji. S tim u vezi, osnovna hipoteza istraživanja glasi: Korišćenje društvenih mreža zasnovano na zadovoljenju potreba za informisanjem, komunikacijom i zabavom, dovodi do bolje informisanosti i znanja o politici kod studenata u Srbiji. Uzorak istraživanja (N=554) čine studenti uzrasta od 19 do 24 godine iz Republike Srbije. Ispitanici su bili studenti sa tri najveća Univerziteta u Republici Srbiji (Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu i Univerzitet u Nišu). Nalazi istraživanja pokazali su da korišćenje društvenih mreža zarad zadovoljenja ličnih potreba korisnika za opštim informisanjem, komunikacijom i zabavom ne dovodi do boljeg informisanja i znanja o politici kod studenata u Srbiji.