Sloboda izražavanja i zaštita podataka o ličnosti na internetu: Perspektiva internet korisnika u Srbiji - Mitrović, Marta (CM: Communication and Media, 2021)
U radu su istraživani stavovi internet korisnika kada je reč o zaštiti njihovih prava na internetu. Veb-anketom, koja je sprovedena tehnikom grudve, ispitani su stavovi 783 internet korisnika o načinu na koji se država Srbija i privatni akteri, Fejsbuk i Gugl, odnose prema pravu na slobodno izražavanje, te prema privatnosti na internetu. Osim ovoga, anketom je ispitana i individualna odgovornost korisnika pri korišćenju internet usluga. Pretpostavljeno je da korisnici interneta u Srbiji nemaju poverenje ni u državu, ni u privatne aktere kada je reč o zaštiti njihovih prava, ali da ni oni ne iskazuju zadovoljavajući stepen individualne odgovornosti. Najznačajniji nalazi pokazuju sledeće: 1) samo šestina ispitanika smatra da Vlada Republike Srbije ne narušava privatnost korisnika interneta, 2) skoro polovina ispitanika ne oseća se dovoljno slobodno da bi objavljivala stavove kojima kritikuje Vladu, 3) skoro 90% korisnika nije zadovoljno time kako Fejsbuk štiti njihovu privatnost, dok je taj procenat za Gugl manji za jedan odsto, 4) trećina ispitanika potvrđuje da su pročitali uslove korišćenja analiziranih kompanija, ali dalja analiza pokazuje da građani nisu upoznati sa nekim od ključnih elemenata uslova korišćenja i 5) svega 8,9% ispitanika koji su tvrdili da su pročitali uslove korišćenja, znaju da kompanija Fejsbuk deli njihove podatke sa trećim licima.