Konceptualizacija novinarske kulture i novinarskih uloga u komparativnoj perspektivi - Prodanović, Dragana M (CM: Communication and Media, 2020)
U okviru ubrzano razvijajućeg polja komparativnih komunikoloških istraživanja proučavaju se i društvene funkcije novinarstva i uloge novinara u savremenim društvima. U ovom radu se prvo nudi pregled inicijalnih istraživanja koja su opisivala samo medijske sisteme bez uključivanja položaja i uloge aktera. Ovaj širi okvir kasnije je poslužio kao polazište za novu vrstu „predstavljanja skupa ideja i praksi pomoću kojih novinari, svesno i nesvesno, legitimizuju svoju ulogu u društvu i osmišljaju svoj rad, sebi i drugima“ (Hanitzsch, 2007: 369) u formi koncepta novinarske kulture. Empirijska istraživanja novinarske kulture usmerena su na aktere novinarskog procesa i rezultirala su saznanjima o tome kako sami novinari percipiraju sopstvenu i društvene uloge svojih kolega i na koji način ih vrednuju, a potom se poslednjih godina javlja i novi tip istraživanja – paralelna istraživanja percepcije novinarskih uloga i publike. Posebna pažnja u radu posvećena je i tumačenju novinarskih uloga kao diskurzivno konstituisanih struktura značenja koje uspostavljaju parametre onoga što je poželjno u datom institucionalnom kontekstu. Cilj ovakvih istraživanja je konceptualizacija novinarskog identiteta i njegovog mesta u društvu.