ОСПОРАВАЊЕ НИРНБЕРШКОГ ПРОЦЕСА ОД СТРАНЕ РОМСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ (Baština, 2020)
Други светски рат сматра се највећим и најдужим крвавим сукобом у новој историји. Почео је нападом Немачке на Пољску 1. септембра 1939. године. Рат је трајао шест година и завршио је капитулацијом Јапана 2. септембра 1945. године. Последице које је оставио рат присутне су и данас у многим државама. „Немачки, италијански и јапански фашисти повели су освајачки рат с циљем да изврше нову поделу света и створе нови поредак у којем ће имати економску, политичку и војну доминацију, успоставити владавину терора и насиља и уништити сваки облик људске слободе, достојанства и хуманизма.Тек неколико хиљада Рома у Немачкој преживело је холокауст и нацистичке концентрационе логоре. Покушавајући да поново изграде живот, након што су изгубили тако много чланова породице и рођака, и након што им је имовина уништена или заплењена, суочавали су се с огромним тешкоћама. Многима је било уништено здравље. Иако су годинама покушавали да за то добију накнаду, такви захтеви су им стално одбијаниНа основу утврђених чињеница, очевидаца, сведока, историјских и правних докумената, у току Другог светског рата злочин геноцида над православним Србима, Јеврејима и Ромима свих вера осим исламске извршен је. Покушај да се истребе Роми током Другог светског рата не сме да се заборави.За преживеле у постхитлеровско доба није било правде. Важно је да се напомене и то да се на суђењу у Нирнбергу уопште није говорило о геноциду над Ромима.           Нирнбершки процес је у основи ипак кажњавање победјених од стране победника. То је видљиво и данас јер те силе владају светом. Невине жртве, на првом месту Роми, нису добили правду, сатисфакцију ни признање светске заједнице.Роми су додатно понижени јер им није пружена шанса да о жртвама и страхотама које су преживели проговоре малобројни преживели сведоци. Роми за Медјународни војни Нирнбершки суд и нирнбершке судије једноставно нису постојали чиме је доведен у питање правни аспект процеса што до данас није исправљено.  Ромска национална заједница се залаже за ревизију историје, за преиспитавање рада Нирнбешког суда.
Keywords: Други светски рат, оснивање међународног војног суда, Нирнбершки процес, суђење ратним злочинцима, Злочин против мира, Злочин против човечности, злочин геноцида, разлози за оспоравање Нирнебршког процеса.