ЖЕНСКИ ЛИКОВИ У ОДАБРАНИМ КОМЕДИЈАМА БРАНИСЛАВА НУШИЋА И СТЕФАНА КОСТОВА (Baština, 2020)
У раду су представљени резултати истраживања које је обухватало упоредно проучавање места и улоге женских ликова у одабраним комедијама Бранислава Нушића и Стефана Костова са циљем да се пронађу сличности и разлике у обликовању женских ликова у комедиографијама двојице аутора. Предмет истраживања сагледан је превасходно из књижевнотеоријског угла, а доминантне методе проучавања биле су упоредна и аналитичко-синтетичка. У току истраживања дошло је до диференцијације женских ликова у складу са њиховим мотивацијским структурама, психолошким склоповима и природом места и улоге коју имају у социјалној средини у којој се налазе. Зато се могу разликовати женски ликови који потичу из паланке и који су у потпуности репрезенти паланачког духа, женски ликови који потичу из града и симбол су модерног доба и женски ликови који обитавају у престоници, али у себи и даље носе паланачки поглед на свет. Закључци до којих се дошло на крају истраживања показују да је представа женских ликова у анализираним комедијама у великој мери слична код оба комедиографа.