КУЛТУРНЕ ВЕЗЕ СРБИЈЕ И ЈАПАНА: ИНТЕРНЕТ ИСТРАЖИВАЊЕ (Baština, 2020)
У раду је презентовано интнернет истраживање културних веза Србије и Јапана. Истраживање је спроведено помоћу рапсоложивих дигиталних алата који омогућавају увид у културне везе Јапна и простора Републике Србије, али не и интегралног српског културног  простора, па је стога рад и својверстан позив да се овакви алати у будућнсти развију како би омогућили научна истраживања и сагледавања целина односа српског културног простора и других култура и народа. У раду су презентовани резултати истраживања историјске штампе базирани на претраживој дигиталној библиотеци претражив.срб, новинском архиву Ебарт и сервисима комапније Гугл - Напредна претрага и Гугл трендови. Сви резлутати указују у правцу постојања јаких међусобних односа култура Јапана и Србије у континуитету од краја 19. века до данас.Рад показје да ови односи прате могућности технолошке основе на којој је примарно заснована комуникација две културе и два народа, а компаративним анализама веза са другим народима и државама покаује се да односи култура Јапана и Србије имају изузетно висок ниво, имајући у виду географску удаљеност и традиционалну вековну удаљеност ове две културе у периоду пре првих глобализацијских процеса који су омогућили њихово упознавање, мешање и међусобне утицаје.
Keywords: Културне везе, Србија, Јапан, Интернет истраживање, Српски културни простор, историјска штампа.