ПРИРОДА У ДЕЛИМА ЈАСУНАРИ КАВАБАТЕ (Baština, 2020)
Постоји јака веза између јапанске културе и природе, до те мере да се могу сматрати синонимима. Величанствена и окрутна природа, неумољиво је становницима наметнула да своје слабости и беспомоћност умање културним радом, да острва постану место где се живот претвара у уметност и где се омогућује стварање културне традиције у којој су изражене различите и фасцинантне уметничке форме. У овом раду анализаран је култ природе који у  делима Јасунари Кавабате заузима посебно место. У фокусу су романи Снежна земља и Хиљаду ждралова у којима  се перцепција природе даје кроз призму Кавабатиног погледа на крхку лепоту људског живота пред страхом  од вртлога пролазности. Однос човека према природи у делима Кавабате огледа се и у тајанственој улози коју појаве у  природи имају у  формирању ликова. Стапање човека са природом и  хармонија човека и природе  главни су аспекти тумачења природе у делима Кавабатe и из њих израња мултидимензионалност његове нарације.
Keywords: Јасунари Кавабата, култ природе, хармонија човека и природе, Снежна земља, Хиљаду ждралова.