РАЗВОЈ КОМПЕТЕНЦИЈА ЗА ДЕМОКРАТСКО ДРУШТВО У ДИГИТАЛНОМ ДОБУ (Baština, 2020)
Предмет истраживања је развој компетенција за демократску културу у дигитално доба кроз анализу медијске културе младих. Циљ истраживања је да се на основу добијених резултата могу предложити адекватна решења проблема утицаја медија на културу комуникације и културу уопште међу младима, а теоријски да се утврди колико медији утичу на културу комуникације и развијеност свести младих о утицају медија, а посредно и ниво медијске културе младих. У раду се дошло до закључка да испитивана група тинејџера, њих 300 из београдских гимназија, у највећем проценту  гледа телевизију и то пратећи забавни програм, да медији у Србији промовишу насиље и говор мржње, те да већина њих богати свој језик и културу изражавања користећи електронске медије, а не књигу. Резултати до којих се дошло потврђују да медији, овакви какви су данас, веома негативно утичу на језичку културу и културу понашања младих уопште.
Keywords: компетенције, демократија, дигитализација, медијска писменост, дигитална писменост