ИГРА ЛОЛЕ МОНТЕЗ У ДРАМСКОМ ВИЂЕЊУ ТОДОРА МАНОЈЛОВИЋА (Baština, 2020)
Лола Монтез (Марија Долорес Розана Елиза Жилбер) доминантна је јунакиња литерарног остварења Тодора Манојловића под називом Опчињени краљ: историјски филм у седам слика и са међуигром. У великом сагласју са аутентичним историјским подацима, наш писац је креирао драмски портрет шпанске играчице, која је завела баварског краља Лудвига I, постала његова љубавница и изузетно значајна личност у политичком свету. Игре и авантуре неоспорно представљају саставни део живота Манојловићеве драмске јунакиње, што је на репрезентативним примерима и показано. Посебна истраживачка пажња у раду је посвећена симболици Лолине шпанске игре. Веома важан сегмент овог рада заузима прецизна анализа сцене у којој краљ Лудвиг I и Лола Монтез у потпуности занемарују реалност, посвећују се и препуштају бајковитој игри, те уживају у измаштаним улогама. Сагледан је и начин на који је Тодор Манојловић развио мотив фаталне жене.
Keywords: Игра, Лола Монтез, краљ Лудвиг I, фатална жена, историја