СТРАТЕШКА УЛОГА ХРМ КРОЗ ПРИЗМУ ОБУЧАВАЊА ЗАПОСЛЕНИХ У ПЕРИОДУ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ ПОСЛОВАЊА (Baština, 2020)
Запослени су кључ у сваком послу зато што исход пословања зависи од њиховог постигнућа. Њихова важност се мултипликује када се говори о пословању у условима кризних времена. У таквим условима неке компаније донесу стратешку одлуку да крену у сусрет променама и трансформишу своје пословање. Како би зацртану визију достигли неопходно је са једне стране из корена трансформисати бизнис, а са друге променити пословну културу, ускладити је са новим плановима, променити начин рада и начина размишљања запослених. У томе контексту неопходно је што пре укључити запослене у целокупну трансформацију, а приказана студија случаја “Филип Морис”,  Србија управо илуструје овакав пример. Путем анализе секундарних података у тексту се разматра значај стратешке улоге ХРМ, примарно обука и развоја као средстава да се помогне запосленима да држе корак са променама, предводе их и расту унутар организације. Особити осврт се даје на то како кроз добро конципирану и увезану ХР стратегију са целокупним правцем трансформације пословања, турбулентна времена унутар компаније и ван ње се могу претворити у прилику за стварање конкурентске предности.
Keywords: управљање људским ресурсима, ин-хаус обуке, он-лине обуке, едукација запослених, едукација менаџера