ЕКОНОМСКЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ, КАПИТАЛ И НЕЈЕДНАКОСТИ (Baština, 2020)
Неједнакости у: капиталу, имовини, дохотку; одреднице су савременог и глобалногдруштва. Стопа приноса на капитал надмашује стопу привредног раста. Остварује се енормна концетрација капитала. Повећава се број богаташа и екстремно богатих. На другој страни огромна већина је мање имућних и сиромашних. Нараста и слој глобалних плутократа.Пројицира се успоравање динамике раста.Будућност је магловита неизвјесна, као и пунорискантна. Циљ рада је сагледавање растуће друштвене неједнакости као горући савременипроблем. Примјењује се разноврсна методологија (историјске, дедуктивно-индуктивне,структурне, компаративне, статистичке и др. анализе).Проблем је концентрација капитала имогућност умањивања социјалних раслојавања.Исто тако, проблем је и дугорочноуспоравање динамике привредног раста. Закључује се да дјелују силе конвергенције и (или)дивергенције, као и мјешовитих учинака чија резултанта може бити у смјеру умањивањаглобалних неједнакости. Развој појединих региона може и динамизирати привредни раст.Филозофски и економски, стопа приноса од капитала премашује стопу привредног раста(р>г). Ова тренд предвиђа се и у 21 вијеку.„Први фундаментални закон капитализма“: учешћедохотка од капитала у националном дохотку (а) производ је стопе приноса (р) на капитал иодноса капитала и дохотка (б) тј. а = р х б.„Други фундаментални закон капитализма“: односкапитала и дохотка (б) количник је стопе штедње (с) и стопе раста националног дохотка (г) тј.б = с/г.„Закон кумулативног раста“: невелика годишња стопа приноса у дугом року узрокујеснажан раст, иницијалног, капитала.„Закон понашања“: новац и профит су мотор активности! Најбогатији слој чини перцентил људи (1%), на највишем врху пирамиде! Плутократија креира свјетску политику.
Keywords: Раслојавање, диобе, неједнакости, капитал, имовина, доходак, богатство, закон, кумулативан, новац, профит, силе, конвергенција, дивергенција, региони, раст, развој, плутократија.