BEZBJEDNOSNI ASPEKTI MIGRACIONIH PROCESA NA PROSTORU EVROPSKE UNIJE (Baština, 2020)
Migraciona kretanja stanovništva su postojala tokom čitave historije čovječanstva, pri čemu su osnovni razlozi za napuštanje sopstvene teritorijalne ili etničke zajednice bili potraga za boljim životom ili spasavanje od progona i nasilnih konflikata. Za razliku od legalnih migracija, koje se odvijaju po zakonima države porijekla migranata i zemlje destinacije, postoje i ilegalne migracije koje su odraz posebnih okolnosti i koje znače svako premještanje stanovništva sa područja jedne zemlje na teritoriju druge koje se ne odvija prema propisima tih država, a također i boravak stranaca u određenoj zemlji na način koji je nesaglasan sa njezinim zakonodavstvom. Stoga je cilj ovog rada analiza bezbjednosnih aspekata migracionih procesa na procesu EU.
Keywords: migracioni procesi, nezakonite migracije, bezbjednost, Evropska Unija