POLITICAL PROCESSES IN KOSOVO AND METOHIJA IN A COMPARATIVE-HISTORICAL PERSPECTIVE (Baština, 2020)
U radu autori razmatraju pitanje političkih procesa na Kosovu i Metohiji u komparativno-istorijskoj perspektivi. Analizira se istorijska vertikala procesa koji su obeležili istoriju srpskog naroda na ovom prostoru, kao i politički procesii događaji koji su obeležili savremenu krizu na Kosovu i Metohiji.Reč je o teritoriji, koja je bila centar srpske državnosti i kulture do pada pod osmanlijsku vlast. Jedna odposledica osmanlijske vlasti koji se na nesporan način može opaziti i identifikovati, odnosi se na proces izmene etničke strukture stanovništva, tako da su Srbi kao narod, od apsolutne većine postali apsolutna manjina. Takva tendencija se zadržala i tokom 20. veka kada je Srbija i Kosovo i Metohija kao njen deo, bila u sastavu socijalističke Jugoslavije.Agresijom NATO na SRJ su prekršeni osnovni principi i temelji međunarodnog prava, što je dovelo do egzodusa srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije. Nesporno je da jednostrano proglašenje nezavisnosti pokrajine Kosovo i Metohija 2008. godine, predstavlja opasnost po stabilnost Srbije, regiona i šire. Istraživanje pokazuje da Kosovo i Metohija predstavlja jedan od fundamentalnih činilaca srpskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta tokom dugog istorijskog trajanja.
Keywords: Kosovo i Metohija, Srbija, istorija, politički procesi, Srbi, Albanci