POLITIČKI ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE - DOGAĐAJI I PRILIKE OD 1896. DO 1903 (Baština, 2020)
Period od 1896. do 1903. Obuhvata jednu interesantnu etapu u  crnogorsko-srbijanskim odnosima. Početak ovog perioda rezervisan je za  prvim direktnim susretputima vladara ovih dviju srpskih država, a njegov kraj je omeđen smjenom vladalačke dinastije u Srbiji. U pomenutom peruodu, odnosi između Kraljevine Srbije i Knjaževine Crne Gore su imali uspone i padove, i može se reći da su se u rasponu od 1896. do 1903. desili i momenti najsrdačnijih i momenti najnarušenijih odnosa, gdje je kamen spoticanja više bila surevnjivost knjaza Nikole Petrovića i kralja Milana Obrenovića, nego li kralja Aleksandra Obrenovića koji je u pomenutom periodu sjedio na beogradskom tronu. Borba za srpsko oslobođenje i ujedinjenje kao imeperativ dvijudržava postaće, i polje neophodne saradnje, ali i rivalstva, jer su obje dinastije pretendovale na iste neoslobođene srpske prostore. U ovom periodu kada se Obrenovići više okretaću Austriji, crnogorski knjaz Nikola vidi priliku da se uz podršku Rusije izbori za  jaču poziciju u Srpstvu. Posebno je interesantna činjenica da su i pored dinastičkih razmirica, dvorovi znali staviti srpski narodni interes u Staroj Srbiji i Makedoniji u prvi plan.
Keywords: Srbija, Crna Gora, knjaz Nikola, kralj Aleksandar, kralj Milan, Vidovdan, Prizren, Stara Srbija, Makedonija, srpsko pitanje