O IMENIČKOJ DEKLINACIJI U GOVORIMA PRIZRENSKO-TIMOČKE DIJALEKATSKE OBLASTI (Baština, 2020)
U radu se razmatra analitička deklinacija imenica kao jedna od najupečatljivijih balkanističkih crta u govorima prizrensko-timočke dijalekatske oblasti. Najpre su opisani osnovni mehanizmi analitizma, a zatim su, na osnovu građe iz postojeće literature o govorima ove dijalekatske oblasti, analizirani dometi analitizma, pri čemu je razmatrano koji padežni oblici pokazuju najveću a koji najmanju stabilnost pred naletom analitizma. Sprovedena analiza ukazuje na stabilnost ali i nedoslednost analitizma u analiziranim govorima. Naletu analitizma u najvećoj meri odoleva dativ, a u najmanjoj instrumental. Takođe, utvrđeno je da u analiziranim govorima gubljenje padežnih oblika nema iste razmere – analitička deklinacija je stabilnija u govorima jugoistočne Srbije nego u južnomoravskim govorima na Kosovu i Metohiji.
Keywords: deklinacija imenica, prizrensko-timočka dijalekatska oblast, analitizam, opšti padež, zavisni padežni oblici