ПРЕАМБУЛА КАО ОДРЕДНИЦА УСТАВНОГ ИДЕНТИТЕТА СРБИЈИНОГ (Baština, 2026)
У раду се аутор бави стварањем повезнице између преамбуле српског Устава од 2006. године и појма уставног идентитета и то у делу у којем се у преамбули помиње Косово и Метохија. У првом делу се бави настанком и појмом преамбуле, док се у другом одређује њена правна природа. Затим, указује се на проблематику дела преамбуле који се односи на Косово и Метохију. На крају, аутор, објашњавајући појам и значај уставног идентитета прави повезницу између Косова и Метохије у преамбули и уставног идентитета наше земље, те закључује да је намера уставотворца вероватно била „уклесивање“ Косова и Метохије у наш уставни идентитет.
Keywords: Косово и Метохија, преамбула, уставни идентитет