ПРАВНИ ПОЛОЖАЈ И ОДГОВОРНОСТИ ДИРЕКТОРА У ДРУШТВУ С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ (Baština, 2026)
Закон о привредним друштвима прописује да друштво с ограниченом одговорношћу мора имати директора – лице овлашћено за заступање друштва и за надзор над законитошћу његовог пословања. Овај облик организовања привредног субјекта најзаступљенији је у Републици Србији. Права, овлашћења и обавезе лица које заступа друштво регулисана су поменутим законом, док се правни статус директора додатно уређује и другим релевантним прописима, као што су Закон о раду и Закон о обавезном социјалном осигурању. У раду се анализира правни положај директора друштва с ограниченом одговорношћу, са посебним освртом на његова овлашћења и одговорности. Директор поседује најшира овлашћења у оквиру друштва и његова улога је од круцијалног значаја за законито функционисање и финансијску стабилност друштва. Посебна пажња у раду посвећена је и односу директора са оснивачима друштва, као једном од кључних аспеката корпоративног управљања.
Keywords: друштво с ограниченом одговорношћу, директор, заступање, одговорност директора, привредно друштво.