ИЗ МОРФОСИНТАКСЕ КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКИХ ГОВОРА КОСОВСКО-РЕСАВСКОГ ТИПА (Baština, 2025)
У раду се анализирају морфосинтаксичке особености косовско-метохијских говора косовско-ресавског дијалекта. Грађа је прикупљена у насељима  која се налазе у непосредној близини Вучитрна – Бањска и Гојбуља и, нешто северније у средњоибарској поткопаоничкој зони, Сочаница и Исево. Из прикупљеног дијалекатског материјала анализиране су појединости у систему и употреби именица, заменица и глагола. Основна намера је да се издвајањем морфосинтаксичких црта истакну сличности и разлике удаљених говора истог дијалекатског типа на косовско-метохијском терену. Поред тога, биће регистровани и аналитизми или примери нарушене синтетичке структуре, који сведоче о ширењу језичких црта призренско-јужноморавских народних говора са југа на север, и у том случају периферном позиционирању појединих косовско-ресавских насеља.
Keywords: морфосинтаксичке особености, јужни поддијалекат, косовско-ресавски говори, Средњи Ибар, Доња Ситница.