ИСАИЈИНО ВИЂЕЊЕ У СРПСКОМ ПРЕПИСУ С ПОЧЕТКА XVI ВЕКА ИЗ ЗБИРКЕ МАНАСТИРА ДЕЧАНА (Baština, 2025)
Предмет истраживања усмерен је на сагледавање преписа апокрифа Исаијино виђење насталог почетком XVI века, који се налази у Чиновнику архијерејском у збирци манастира Дечана број 134. Виђење се налази као последњи састав у рукопису и недостаје му неколико реченица на самом крају. Наслов и почетни иницијал нису исписани већ је за њих остављено празно место како би се исписали црвеним мастилом. Није познато име писара који је исписао овај текст, иначе полууставним писмом са елементима брзописа. Језик списа је српскословенски, а правопис ресавки. Препис припада првој варијанти Виђења и сачувао се у четири српска преписа, од којих је дечански један од њих. У делу се говори о узношењу пророка Јеремије на небо у пратњи анђела који му открива небеске тајне на свих седам небеса. Пошто до сада није постојало издање овог Виђења, у наставку рада доноси се његов текст на основу дечанског преписа број 134.
Keywords: пророк Исаија, апокриф, препис, XVI век, манастир Дечани, издање текста.