ЕКРАНИЗАЦИЈА СЕЋАЊА НА ДАНЕ ДЕТИЊСТВА: МЕТОХИЈА КАО ПРАДОМ (Baština, 2025)
Рад представља филмолошко-антрополошку анализу средњеметражног документарног филма А Исток река тече (2023), ауторке Јелене Раденовић. Уочавањем различитих наративних слојева о дому и средстава његове метафоризације разматра се начин на који одабрани садржај доприноси уобличавању трагике расејања Срба са Косова и Метохије. Циљ рада је анализа средстава помоћу којих изабрана поетичка филмска слика уобличава носталгичну екранизацију породичног фолклора о губитку завичаја, чија је улога друштвено-интегративна.
Keywords: документарни филм, дом, завичај, Метохија.