УПРАВЉАЊЕ ИСТИНОМ: ЦЕНЗУРА МЕДИЈА О ДЕМОНСТРАЦИЈАМА У САП КОСОВО 1981. ГОДИНЕ (Baština, 2025)
Један од најкрупнијих догађаја који су се десили у СФР Југославији свакако су биле демонстрације на Косову 1981. године. Ипак, према устаљеној пракси власти, вести које су долазиле до грађана, а и оне које су одлазиле у етар других држава, биле су добро обрађиване и „филтриране“, како би се функционисање државног апарата и стање у друштву приказало на најбољи могући начин, а принцип „братства и јединства“ најлакше одржао. Такви примери су очигледни приликом извештавања о демонстрацијама у покрајини. О тим догађајима, јавност су пробраним речником обавештавали домаћи листови, попут „Борбе“ и „Јединства“. О ситуацији у покрајини у месецима после демонстрација распитивали и страни новинари, који су у неким случајевима наилазили на непремостиве препреке да о правом стању ствари известе своје читаоце и гледаоце.
Keywords: САП Косово, демонстрације, 1981. година, цензура, медији.