ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ОПШТИНИ ЛЕПОСАВИЋ ОД 1992. ДО 2024. ГОДИНЕ (Baština, 2025)
Апстракт: Циљ овог рада је да се да што је могуће целовитија слика локалних избора у општини Лепосавић од обнове вишепартијског система у Републици Србији почетком 1990их година. Општина Лепосавић има занимљиву политичку историју. Од 1912. део ослобођен је од турске власти и постао је део српске државе, а од 1953. године припојена Аутономној Косовско-метохијској области, и дуго времена фактички била једина искључиво српска средина у АП Косово и Метохија. Након доласка међународне управе 1999. године општина Лепосавић, као и друге српске средине на Косову и Метохије, нашла се у специфичној ситуацији у којој је постојала дуалност власти, све до потписивања ”Бриселског споразума” 2013. године који је и ову локалну самоуправу сврстао у ред средина које припадају, још увек неформираној, Заједници српских општина. До нових напетости долази 2022. године кад српски представници напуштају локалне институције привремених органа самоуправе администрације у Приштини, услед упорних и опет поновљених претњи да неће бити формирана Заједница српских општина. Услед наведених чињеница, несумњива важност Лепосавића даје нам повода да испитамо изборну вољу њених становника, сходно често промењеним контекстуалним условима.
Keywords: Лепосавић, Република Србија, Косово и Метохија, локални избори, политичке партије