ДОПРИНОСИ МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА ФИЛОЗОФИЈИ ФЕНОМЕНОЛОШКИХ ИДЕЈА (у поређењу са њеним најпознатијим представником Едмундом Хусерлом) (Baština, 2025)
Михаило Петровић (1868 – 1943) је био универзални стваралац који потиче из угледне београдске породице. Отац Никодим је био професор Богословије а мајка Милица је била ћерка проте Новице Лазаревића. Студије је похађао код најпознатијих математичара тог доба, Анрија Поенкареа (Henri Poincaré, 1854-1912), Шарла Ермитеа (Charles Hermite, 1822-1901) и Шарла Емила Пикара (Charles Émile Picard, 1856-1941).Рад Михаила Петровића значи прекретницу у развоју математике код Срба, уз то рад далеко превазилази границе земље из које потиче и представља значајан прилог развитку науке у свету. Михаило Петровић је био заокупљен питањима природе и откивања природног поретка свих ствари, одакле произилази његова позната студија Елементи математичке феноменологије, објављена 1911. године, у чему се огледа и његов допринос у филозофији науке. Циљ овог рада је да феноменологију као правац савремене филозофије, чији је најпознатији представник Едмунд Хусерл (Edmund Husserl, 1859-1938), прикажемо из угла математичке феноменологије Михаила Петровића и размотримо појмове аналогије и интуиције наспрам емпиријског рационализма.
Keywords: Феноменологија, Математичка феноменологија, Феноменолошко пресликавање, Аналогије, Диспаративне појаве.