ТОМА ПОПОВИЋ (1882 – 1950) – НАЦИОНАЛНИ И ДРУШТВЕНИ РАДНИК (Baština, 2025)
Рад се бави анализом националног и друштвеног деловања Томе Поповића, народног посланика из Гњилана. Тома  Поповић, је потицао из познате старо србијанске свештеничке породице, био је трговац, али је врло рано постао активан у друштвеном-политичком. Пре Првог светског рата повезао са Покретом ослобођења Срба на Косову. Бавио се књижевним радом и био је активан и хуманитарним друштвима. У међуратном периоду постао је члан Радикалне странке и био је посланик у Уставотворној скупштини у два мандата. Када је 20. јуна 1928. године у Народној скупштини, убијен хрватских посланик Стјепан Радић, окривљен је и Тома Поповић који је тог дана има дискусију са Радићем. Због тога је искључен из рада скупштине и био у притвору за време судског процеса након чега је ослобођен. Од 1931. до 1941. се повукао из политичког живота, бавио се књижевним радом и издавачком делатношћу на Косову и Метохији.  Након Другог светског рата, новоуспостављена комунистичка власт окарактерисала га је као ,,ројалисту“ и ,,велико Србина“ и прогласила га је за ,,народног непријатеља“. Конфискована му је имовина, одузета грађанска част, а само захваљујући ангажовању свог сина успео је да сачува живот. Преминуо је 1950. године у Гњилану, потпуно обесправљен у кући своје сестре и зета.
Keywords: Тома Поповић, национални радник, Гњилане, народни посланик, атентат у скупштини, народни непријатељ.