ПРИЛОГ ПРОУЧАВАЊУ СТОЈАНА НОВАКОВИЋА КАО ПОСЛЕНИКА НАУКЕ О СРПСКОМ НАРОДУ (Baština, 2025)
У раду је реч о једном запажању које је Стојан Новаковић дао у својој студији Устанак на дахије, а које не одговара критичком научном духу. Интерпретацијом у три одговарајућа контекста покушавамо да дођемо до разлога због кога је Новаковић одлучио да тај пасус уврсти у свој текст. Закључак је да С. Новаковић овим пасусом наговештава своје аутентично становиште о месту народих предања у историографији, које ипак не исказује овде у пуној мери. Новаковић се овим приказује као посленик свеобухватне науке о српском народу, која је једна од особености модерног српског идентитета.
Keywords: Стојан Новаковић, Устанак на дахије, Васкрс државе српске, смисаона подударност, континуитет српске државности, српска наука о народу, антрополошко и историографско време.