ОБРАЗОВАЊЕ: КОЛОНИЗАЦИЈА ИЛИ ПЕДАГОГИЈА ПОТЧИЊАВАЊА (Baština, 2025)
Образовање је основни развојни ресурс једног друштва, његов потенцијал и просперитет. Али и детерминанта његовог успеха, агенс социјализације, учења за вредности. Елемент класне структуре и стратификацијске пирамиде и њихов инструмент. Ради очувања равнотеже и одржања друштвеног/државног поретка институционализацијом вредносне орјентације, лепком културе, диференцирањем улога и избором занимања као позива, одговорности, обавеза и дужности. Отуда ако неко жели да уништи једну нацију и њену државу, најпоузданији начин је да разори њено образовање и васпитање. Контролом, надзором и репресијом, наводећи људе на огласе, медије и друштвене мреже, маркетинг и патернализам, без духа, маште и спиритуализма. Стога је образовање светске глобализоване периферије и данас домен колонизације и средство педагогије потчињености и поробљавања. Гурања у лудачке кошуље, наводно безбојне транзиције, успоставом дивљег, гангстерског, политичког капитализма, без алтернативе. Који вреднује средства, а не циљ; корисно, а не добро. Зараду и профит, паметне роботе и вештачку интелигенцију. Они ће у блиској будућности многима са дипломом одузети посао. То је нови код и дозвола за неједнакост, победа сиромаштва, успоставом глобалног тоталитаризма, у коме ће онај класични бити лабудова песма. Овај проблем захтева другачији говор и другачије разумевање. Теоријско и епистемиолошко, практично и просветно. Тако почиње сваки напредак.
Keywords: образовање, колонизација, глобални тоталитаризам, време, напредак.