IMPLEMENTACIJA KORALA NA PRIMERU ZBIRKE LEIPZIG CHORALES BWV 651-668 J. S. BAHA (Baština, 2025)
Zbirka Leipzig Chorales sadrži 18 koralnih preludijuma, namenjenih za izvođenje na orguljama. U njima Bah implementira jednoglasne korale kroz razne tehnike obrade u kojima se kombinuje melodija korala sa složenim harmonskim, polifonim i fugiranim tretmanima. Najzastupljeniji vid obrade je implementacija koralne melodije, vrlo često u sopranu, kao osnova i glavni tematski element, dok ostali glasovi pružaju harmonsku podršku. U nekim preludijumima tema korala se ornamentiše uz pomoć raznih trilera, arpeđa i druge ukrase kako bi se obogatila osnovna melodija. Posebnu pažnju privlače preludijumi u kojima je zastupljen fugalni pristup obrade korala, gde Bah koristi princip fuge kao način razvijanja teme, a osnovna melodija korala javlja se u različitim glasovima. Ne manje značajan je i sam kontrapunktski pristup kroz konktrapunktske linije u svim glasovima, koje međusobno ritmički i melodijski kontrastiraju. Harmonske promene su vrlo sofisticirane i sadrže česte promene tonaliteta što doprinosi dubljoj emocionalnoj ekspresivnosti. Ne treba zanemariti ni teološku funkciju zbirke Leipzig Chorales, gde svaka kompozicija odgovara tekstu korala, čime se primenom polifonih i harmonskih tehnika podstiče duboka refleksija i meditacija o teološkim temama koje se obrađuju.                Ovaj rad sadrži analizu svih 18 koralnih preludijuma, koja je zasnovana na tipologiji obrade koralne melodije, komparativnoj analizi (sličnosti i razlike) i numeričkoj simbolici prezimena BACH u zbirci Leipzig Chorales.
Keywords: koral, preludijum, Leipzig Chorales, ornamentisani koral, kantus firmus tehnika, imitacija, fugalni pristup.