ТЕРОРИЗАМ ОСЛОБОДИЛАЧКЕ ВОЈСКЕ КОСОВА (Baština, 2025)
Овај научни рад анализира аспекте деловања Ослободилачке војске Косова (ОВК) у контексту оружаних сукоба на Балкану, са циљем утврђивања степена у којем се активности ове организације могу квалификовати као тероризам. Фокус је на конкретним акцијама, методама и циљевима ОВК у складу са научним дефиницијама тероризма. Разматрају се теоријски приступи тероризму и историјски контекст настанка ОВК. Кроз анализу акција, циљева и метода ОВК, као и последица њеног деловања, рад настоји да одговори на питање у којој мери је деловање ОВК представљало тероризам.
Keywords: тероризам, ОВК, етно-сепаратизам.