СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ НА РАДНОМ МЕСТУ (Baština, 2025)
Сексуално узнемиравање на радном месту представља глобално распрострањен феномен, са значајним негативним последицама. Осим непосредно виктимизованих особа штетне ефекте трпе и друга лица анагажована у радној средини коју карактерише одсуство здраве комуникације и међусобног уважавања, док последице осећа и шира друштвена заједница у којој се оваква понашања толеришу. Стога предмет рада јесте сексуално унемиравање на радном месту, са посебним фокусом на Србију, односно домаћа нормативна решења и прилике. Коаутори су настојали да путем анализе позитивних законских решења укажу на недоследности које одликују ову област, као и да скрену пажњу на недостатак истраживања о заступљености, динамици и структури сексуалног узнемиравања на радном месту у Србији. Стога су се послужили анализом садржаја и нормативно-логичким методом. Закључују да треба отклонити недоумице у погледу тога да ли се сексуално узнемиравање на радном месту нужно мора одликовати и дискриминаторском мотивацијом на страни учиниоца, као и извесне неуједначености које се односе на постојећа решења у кривичноправној и радноправној сфери. Посебно указују на потребу континуираног улагања напора у подизање свести о одликама и последицама сексуалног узнемиравања.
Keywords: сексуално узнемиравање на радном месту, кривично право, радно право, дискриминација.