ОДГОВОРИ НА ВАЖНА ПИТАЊА СТРУКЕ(Снежана Самарџија, Исходишта поезије. Обред и мит у усменом песништву, Београд: Друштво за српски језик и књижевност Србије, 2022, 307 стр.) (Baština, 2025)
Монографска студија Исходишта поезије. Обред и мит у усменом песништву једна je у низу вредних фолклористичких студија објављених у едицији Књижевност и језик Друштва за српски језик и књижевност Србије. Заснована на референтној и богатој литератури (в. 289‒307. стр.) ова студија из пера врсног фолклористе проф. др Снежане Самарџије нуди одговоре на већи број важних питања струке ‒ наставника Српског језика (и књижевности), која су побројана у белешци с краја књиге (в. 287‒288. стр.): обредне и обичајне лирске народне песме; митолошке песме; проучавање варијантности епских песама; проблеми жанровског одређења народних приповедака; славе које славе јунаци; поруке и врлине које негују наше народне песме; епска матрица и епско обликовање: између мита и критичког мишљења; лирске народне песме; кратке фолклорне форме; архаизми у песмама и патријархалне норме; интернационални мотиви у епској поезији; етички проблеми настали због промене сензибилитета у патријархалном и савременом друштву; Свети Сава у народној књижевности; терминологија у народној књижевности; жена у народној поезији; рецитовање епских народних песама; упоредно читање народне епске песме Бановић Страхиња и драме Борислава Михајловића Михиза.
Keywords: фолклористика; Снежана Самарџија; усмено песништво; еп; мит; критичко мишљење; лирика