СРПСКО-КАЗАШКЕ КУЛТУРНЕ ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ ПОЛИТИЧКИХ МИТОВА И РЕАЛНОСТИ (Baština, 2025)
АпстрактОвај рад представља пионирски подухват сагледавања српско-казашких културних веза. Наиме, будући да се на факултетима хуманистичких наука у Србији не изучавају казашки језик, књижевност и култура, нити на сродним факултетима у Казахстану српски језик, књижевност и култура, свака појава међусобних културних преплитања представља својеврсни феномен. Ипак, 2010-их година у реторици српске политике појавиле су се информације о постојању културних веза између Србије и Казахстана, а на Новом Београду је подигнута спомен-биста казашком песнику Жамбилу Жабајеву 2016. године. Стога је циљ овог рада на одговори на питања постоје ли српско-казашке културне везе, колико су развијене, ко су њихови представници и трудбеници. Такође, да анализира тренутну ситуацију у истим и реалне могућности њиховог унапређивања. Рад се ослања на релевантну научну и помоћну литературу која осликава културна преплитања српског и казашког народа.
Keywords: српско-казашке културне везе, међународни односи, културна дипломатија, српска књижевност, казашка књижевност, књижевно преводилаштво, политичка реторика.